Page 104 - GZP_Tradicne_agroekosystemy-2018_1
P. 104
Formovanie cibéb
Na tvorbe cibéb /hrozienok) sa podieľa
ušľachtilá forma plesne Botrytis cinerea.
Poškodzuje šupku mycéliom, a tým dochádza
k odparovaniu vody. Spôsobuje tiež štiepenie
aromatických látok v šupke, čím dochádza
k tvorbe iných aromatických a buketných
látok. Koncentruje tiež cukry, znižuje kyseliny
(vínnu, jablčnú) a množstvo dusíkatých látok
v hroznovej šťave. Kvasný proces muštu sa
reguluje antibiotickou látkou botryticín, ktorá
ovplyvňuje aj prirodzenú stabilizáciu
tokajských vín. Produkciou oxidačných
enzýmov (polyfenoloxidázu), vyvoláva žlto-
jantárové sfarbenie tokajských vín. Podieľa sa
tiež na tvorbe glycerolu, ktorý zvyšuje
prirodzený bezcukrový extrakt v tokajskom
víne. Napokon aj typový charakter tokajského
vína tzv. „chlebnatosť“ vzniká účinkom tejto
ušľachtilej plesne