Page 104 - GZP_Tradicne_agroekosystemy-2018_1
P. 104

Formovanie cibéb




                  Na tvorbe cibéb /hrozienok) sa  podieľa
                   ušľachtilá forma plesne Botrytis cinerea.

             Poškodzuje šupku mycéliom, a tým dochádza

              k odparovaniu vody. Spôsobuje tiež štiepenie

                 aromatických látok v šupke, čím dochádza

                  k tvorbe iných aromatických a buketných

              látok. Koncentruje tiež cukry, znižuje kyseliny

              (vínnu, jablčnú) a množstvo dusíkatých látok

               v hroznovej šťave. Kvasný proces muštu sa

              reguluje antibiotickou látkou botryticín, ktorá
                        ovplyvňuje aj prirodzenú stabilizáciu

                     tokajských vín. Produkciou oxidačných

                enzýmov (polyfenoloxidázu), vyvoláva žlto-

            jantárové sfarbenie tokajských vín. Podieľa  sa

                      tiež na tvorbe glycerolu, ktorý zvyšuje

                prirodzený bezcukrový extrakt v tokajskom

             víne. Napokon aj typový charakter tokajského

               vína tzv. „chlebnatosť“ vzniká účinkom tejto

                                             ušľachtilej plesne
   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108   109