Page 7 - Ideovy_zamer_pre_Areal_zdravia
P. 7
pôdy, vyrobiť zdravé potraviny, zlepšiť pôdu, životné prostredie a zlepšiť aj sociálne postavenie
poľnohospodára s využitím duchovných zákonitostí. Tento systém využíva už okolo 4000 podnikov vo
viac ako 40 krajinách sveta. Produkty z biodynamického poľnohospodárstva sú označované zn. Demeter.
Značka znamená certifikovanú kvalitu od výroby až po spracovanie a obchod. Je oveľa prísnejšia, ako
všetky ostatné ekologické certifikáty. Takéto farmy plnia aj sociálnu funkciu – farma ako miesto
spolužitia ľudí a terapeutickej práce pre postihnutých alebo znevýhodnených ľudí. V modernej
terminológii sa tento systém označuje ako sociálne farmárstvo.
Jednou zo základných stránok biopodstaty tohto systému je tzv. vitálna energia označovaná tiež
aj ako radiovitalita. Nie je tu súvis s energetickou hodnotou rastlinných produktov. Tato teória nebola
nikdy uznaná oficiálnou vedou, pretože na jej meranie nie sú dosť vhodné metódy. Nie je to energia
hmoty. Hmota priťahuje určité druhy energií z miesta, ľudí, a iných produktov. Vitálna energia je veľmi
dôležitá pretože zlepšuje zdravie. Preto v Japonsku zaviedli ako jeden spôsob liečenia metódou „Shinrin-
yoku“ čo v preklade znamená „kúpanie vo vzduchu lesa“. V iných krajinách sveta sa taktiež využíva
tento systém pod názvom lesná terapia alebo ekoterapia.
Tradičné poznatky ako nenahraditeľný zdroj využívania biodiverzity
Prírodné bohatstvo a kultúrne dedičstvo je špecifické pre každú obec a región. Okrem špecifickej
histórie, historických stavieb, kultúry a iných prejavov obyvateľstva v špecifických geografických
podmienkach sa v ostatných rokoch dostávajú do popredia tradičné poznatky a systémy využívania
kultúrnych a voľne rastúcich druhov označované aj ako tradičné agrosystémy. Tieto predstavujú
špecifickú filozofiu, stratégiu a ucelený systém vytvorený generáciami v určitom regióne na základe
symbiózy človeka s prírodou, na základe ktorej sa realizoval proces vývoja tradičných poznatkov
z domestikácie a vývoja technológii pestovania, spracovania a využívania voľne rastúcich druhov rastlín
a zvierat. Táto symbióza nadobudla obojstranný charakter, čo si ľudstvo nie vždy v plnej miere
uvedomuje. Ľudstvo už v súčasnosti nemôže existovať bez kultúrnych druhov a kultúrne druhy
nemôžu existovať bez človeka. Rovnako aj poznatky o možnostiach využívania voľne rastúcich druhov
má svoje opodstatnenie nie len v oblasti zlepšovania výživy, zdravia ale aj kvality života. Vývoj
tradičných agroekosystémov nebol preto vôbec náhodný, ale podmienený predovšetkým poznávaním
prírodných procesov s prenosom a rozširovania nových nadobudnutých poznatkov z generácie na
generáciu. Preto tradičné agrosystémy prezentujú dlhodobý proces domestikácie kultúrnych druhov
rastlín, hospodárskych zvierat a osvojovania si dostupného prírodného bohatstva pre zabezpečenie
živobytia obyvateľstva na základe postupného nadobúdania a využívania rozširujúcich sa tradičných
poznatkov a technológií pri spracovaní a výrobe originálnych produktov a výrobkov, ktorý je špecifický
pre jednotlivé civilizácie, historické územia, krajiny, regióny, mikroregióny a obce.
Tradičné agrosystémy poskytovali, poskytujú a budú poskytovať zdroje pre zabezpečenie
výživy, zlepšovania zdravia a kvality života obyvateľstva. Preto sa stali objektom revitalizácie vo
všetkých krajinách sveta aj pre zabezpečenie sociálno-ekonomického rozvoja a udržateľného
rozvoja.
A02 Hlavný cieľ projektu
Vytvorenie intelektuálnej, inštitucionálnej, organizačnej, technickej, materiálnej a finančnej
základne pre postupné zabezpečenie komplexnejšieho udržateľného rozvoja regiónu Hont
v oblasti využitia revitalizácie historického lokálneho kultúrneho dedičstva, prírodného bohatstva
a tradičných agrosystémov ako aj nových možností využívania menej známych druhov rastlín pre
zlepšenie výživy, zdravia, kvality života a sociálno-ekonomického rozvoja v rámci pilotného
projektu realizovaného v podmienkach kúpeľného komplexu a areálu v Dudinciach a jeho okolia
s rozšírením rehabilitačných a terapeutických aktivít kúpeľných hostí a za účelom aktívnejšieho
rozvoja aj cestovného ruchu na národnej a medzinárodnej úrovni.
7